5 Aralık Dünya Türk kahvesi günü

5 Aralık Dünya Türk kahvesi günü

2013 yılının aralık ayı itibariyle UNESCO’nun “İnsanlığın somut olmayan kültürel mirasının temsili listesi” ne kabul edilen 500 yıllık geleneksel kahvemiz, bu prestijli listeye giren ilk içeceğimiz oldu. 16. YY içerisinde kahveyle tanışan bu topraklar sayesinde, bugün 3 kıta ve 70 ülkede kahve üretilmektedir. Ülkemizde kahve yetişmediği halde Türk kahvesi gerçeği tüm Dünya’da hakimdir. Çünkü kavrulma, demleme ve sunumuyla uluslar arası arenada önemli bir yer edinmiştir.
Bu işin en makbulü Yemen’de yetişen Moka kahvesidir. Peçevi ve Evliya Çelebi’nin yazılarına konu olan Yemen Dilberi, Dünya’nın tek telveli kahve özelliğini taşımaktadır. Yaygınlaşmasını en çok sağlayan şey ise folklorik kahve içme ritüelinin zikredilmesinden geçiyor. İlk günden itibaren yanında su ve lokum ile servis edilmesi gelenek haline gelmiştir.
Yemen’in fethi ile birlikte yemen valisi Özdemir Paşa vasıtası ile kahve, Osmanlı sarayına gelmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Hakem ve Şems adlı iki Suriyeli girişimci tarafından İstanbul Tahtakale’de ilk kahvehaneler açılmıştır. Hakkında çoğu kez fetva yayınlanmasının ardından yasaklara maruz kalan kahve, tiryakiler tarafından gizlice içilmeye devam edilmiştir. Geçmiş devirlerin sanatı olan seyyar kahvecilik, Cumhuriyet dönemine kadar devam etmiştir.

Osmanlı döneminden seyyar bir kahveci

Viyana kuşatması sırasında Viyana kapılarına dayanan Osmanlı, Polonyalı çevirmen Georg Franz Kolschitzky’nin taraf değiştirmesiyle ( casusluk yapması ile) geri çekilmiş ve çuvallarla yanında götürdüğü kahveleri bırakmak zorunda kalmıştır. Deve yemi zannedilen kahve, tam Tuna Nehri’ne dökülecekken Georg tarafından savaş ganimeti olarak istenmesiyle hediye edilmiştir. Böylelikle Viyana’daki ilk kahvehaneler açılmaya başlanmış, Avrupa kahve ile tanışmıştır.

Fal bakma aracı olarak da kullanılan Türk Kahvesi hala en büyük buluşma aracıdır. Sosyal hayat, iş dünyası, kız isteme gibi bir çok zamanda etkili bir yere sahiptir. Pek çok mani ve atasözleri içiren Türk Kahvesi kültürü yaşayan en büyük kültürümüzdür.

8 ADIMDA DOĞRU TÜRK KAHVESİ YAPIMI

  1. Öğütülmüş kahve yerine her zaman çekirdek kahveyi tercih edin ve çok ince olmayacak şekilde öğütün.
  2. Kullanacağınız kahve fincanının su hacmine göre 10gr suya 1gr kahve denk gelecek şekilde reçetenizi belirleyin.
  3. Kullandığınız fincanın içerisine suyu gezdirerek boşaltın.
  4. Fazla acılaşmayı engellemek için oda sıcaklığındaki ılık suyu kullanın. Suyun kalitesi kahve kadar önemli olduğundan dolayı şebeke suyu kullanmamaya özen gösterin.
  5. Tüm kahvenin su ile teması için kısa bir süre karıştırın. Tadının etkilenmemesi ve cezvenin zarar görmemesi için mutlaka tahta yada cam kaşık kullanın.
  6. Orta dereceli ateşte demlemeye bırakın. Bu esnada kesinlikle karıştırmayın.
  7. 2 – 2.5 dakikalık demlenme süresinde kahve kaynamadan ocaktan alın.
  8. Telvenin çökmesi ve kahvenin içilebilir ısıya gelmesi için 2 dakika bekleyin. Kahve içilebilir sıcaklığa geldiğinde birkaç yudum su ile damağınızı temizledikten sonra kahvenizi yudumlayın.

 

Yazıyı Paylaş
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram